Kenneln
Orrböle 2007


Smart, Snygg, Social o Sund -
en Nordic Lake hund.

Avelsmål: Att fortsätta med aussien som mångsidig brukshund. En vacker hund med hög inlärnings och koncentrationsförmåga. Idealaussien i mina ögon har en stabil mentalitet som gör att den är social, självsäker och trygg. Den är hellre påflugen och framåt än skygg eller reserverad. De ska vara duktiga på att koppla av i stökiga miljöer för att sedan ha full fart och will to please när det är dags för arbete. Jag vill gärna bevara vallinstinkten som är grunden hos alla duktiga aussies! De ska även se ut som en typisk aussie med bra benstomme, vackra huvuden, goda vinklar och tillräcklig päls!

Om mig. Mitt hundintresse har alltid vart stort. Det har nog ärvts från min far som är riktigt "hundbiten". Det har varit utställningar, stamtavlor, jakt, beteenden, fostran och avel sedan barnsben. Som 10 åring gick jag min första hundkurs - agility med pappas jämthundstik. Några stjärnor var vi väl inte men kul var det! När jag var 12 år skaffade vi en liten jämthundskille. Han var en på miljonen! Inte alla jakthundar ligger nöjt lösa på tomten mitt i ett villakvarter. Sluggo och jag var som ler och långhalm, han var min bästa vän och gjorde allt jag bad om! När han var 5 år och jag 17 år så tog vi äntligen vårt förstapris i lydnadsklass 1!! Det var alltid en del höjda ögonbryn när vi gick in på planen men vi visade dem allt. Vi gick vidare till tvåan där det blev ett 2: a pris som bästa resultat. Tack vare hundintresset valde jag ett gymnasium där man hade hund på schemat. Rena drömmen! Jag sög i mig all information om hundens etologi, anatomi, genetik och sjukdomar mm. Vi hade även praktiska lektioner då man fick ta med sig hunden till skolan. Dessutom fick vi prova på att praktisera på olika ställen. För mig innebar det att man fick en chans att prova på massor av olika branscher inom hund. Jag har bl.a praktiserat på en veterinärstation med både smådjur och distriktkörning, kört hundspann hos ett turistföretag med 40 hundar, tagit hand om valpar på hundkennel och promenerat med hundar på hunddagis. Det var en mycket lärorik tid och framförallt väldigt rolig!

Om kenneln. När det så var dags att skaffa en egen hund så föll valet på Australian Shepherd. Jag ville ha en ras som passade till olika hundsporter, var kvicktänkt, lätt att ha lös på gården och promenaden och hade lite jävlar anamma. Jag fick en hund som har allt det och lite till! De har också en otrolig energi och behöver verkligen få rusa av sig och använda hjärnan, helst varje dag. Strax efter jag köpte min första hund så träffade jag min sambo som också gillar hundar och framförallt jakt. Nu bor vi i ett stort härligt hus på landet, med möjlighet att förverkliga min dröm om en egen kennel!

Alla valpar växer upp inne i huset med oss. De blir vana vid barn och stövare. De blir även vana vid olika material, miljöer och underlag. Allt för att de ska vara förberedda för ett liv som orädd brukshund. Vi lägger stor vikt på deras socialisering med olika människor och hundar. Vi har bara valpar när vi har gott om tid att ta hand om dem!

 

Familjen idag består av Jag Josefine, sambon Patrik, sönerna Adam och Emil,
aussie Ezco och Mindi, finnstövaren Tikko.

 

Vi bor 2 mil från E4.

Mittemellan Nordmaling och Bjurholm, Umeå och Örnsköldsvik.

Alltså i vackra Orrböle!

 

Utbildningar:

SKK:s uppfödarutbildning: Genetik, anatomi, valpens beteende, juridik, foder, parning och valpning.

Hundkurser: allmänlydnad, tävlingslydnad, agility, spår, tävlingspsykologi för hundsportare, M1 - allmän mentalkunskap mm.

 

Jag och Ezco 2008

 

About the kennel. All our dogs live indoor with us as family members. We are a small kennel who only have puppies when we have time to take good care of them! My breeding goal is a beautiful and versitale Australian Shepherd whith working ability, nice attitude to people and stong mentality. They should be able to relax in busy enviorments and have full speed and a will to please when it is time to work. I would lika to keep the herding instinct who is the fundation in all good aussies! They should also look like an typical aussie with stong bones, nice heads, good angels and enough fur!

All puppies grows up inside the house with us. They get use to children and other dogs. They also get used to different material and enviorments. Everything they need to get prepared for a life as a feerless working dog. We only have puppies when we have plenty of time to take good care of them and spend a lot of it to socialice them with different people and dogs.