Australian Shepherd

Även kallad aussie, är trots namnet en amerikansk ras. I USA har den använts som ranchhund sedan slutet på 1800-talet. Rasen härstammar från bl. a pyreneisk vallhund, collie, border collie och även den utdöda Smithfield-hunden.

Den första aussien kom till Sverige 1990, men rasen blev inte godkänd av Svenska Kennelklubben (SKK) förrän 1993. Då fanns det fyra registrerade hundar. Under 1994 tilltog intresset för rasen enormt.

Aussien är först och främst framavlad för att valla boskap som nöt, får, getter och ankor. Det gör att aussien är en hund som behöver jobba och har ork att göra det en hel dag. Den trivs inte med att gå sysslolös. Då aussien är en vaktande ras så ställer det sina krav på föraren.

Det är en mångsidig allround hund som ställer upp på det mesta. Bruksarbete såsom spår, sök, rapport och skydd, lydnad, agility, tjänstehund och vad helst föraren tycker är kul, så får du alltid din aussie att ställa upp.


Det är en medelstor, intelligent och arbetsvillig hund. Den har lätt för att lära, är lyhörd och reagerar snabbt. Den är också signalkänslig vilket gör att det krävs en hel del av föraren. Därför gäller det att man tar den med ett vänligt men bestämt sätt och är konsekvent. Aussien är en långlivad hund som kan bli tolv år och äldre.

Källa: SBK