TRÄNINGSTIPS


Australian Shepherd är en intelligent ras som lär sig fort.
En träningsmetod som passar dem är när de själva ska fundera ut vad som väntas av dom och vad som ger belöning, sk operant inlärning och shaping.


Följande träningstips har jag lärt mig under en kurs med Eva-Karin Sjödin, Strandvallens Hundskola.
Fritt nedskrivet av mig.


Lugn i nya miljöer och bland andra hundar

När man tar med valpen till nya ställen finns det några saker man kan göra för att få valpen att må bra och känna sig trygg. Det är din uppgift som valpens ledare och beskyddare att visa hur man ska uppföra sig när det är livat och stökigt omkring den. Åk gärna till en brukshundsklubb, en utställning, en marknad eller något annat ställe med många hundar och människor. Se till att valpen är rastad! Sätt dig ner med valpen. Om den tycker att de andra hundarna är mycket mer spännande än dig så vänta och låt valpen se var den är och vad som händer. När den så börjar lugna sig och kollar vad du gör – säg ett lugnt ”bra” och belöna med en godisbit. Skulle den bli frustrerad och börja gnälla och skälla eller leka – gör ingenting! Låt den hålla på! Att använda bestraffning i det läget gör stor skada eftersom valpen inte förstår vad den gör fel , bara att matte/husse blir arg och detta ökar stressen. Andas lugnt, sitt kvar och vänta bara tills vapen blir tyst och lugn. När den tystnar om så bara för en sekund - mata med godis. Om valpen är tyst för att den tittar på något intressant eller tittar på dig spelar ingen roll, så länge den är tyst. Ge godis så länge den fortsätter att vara tyst och lugn, avbryt när den aktiverar sig. Så småningom låter man valpen vänta i 2-3 sek innan den får godis så att man ser att den är medveten om att den måste vara tyst för att få belöningen. På så vis lär den sig att det lönar sig att vara tyst och lugn och det blir intressant att titta på matte/husse! Öka successivt tiden innan belöning.
Steg två. När valpen blir äldre och om den fortfarande har svårt att hålla tyst så är det dags att börja ställa krav. Om unghunden skäller så korrigera med ett kraftigt "nej" och om det behövs ett snabbt ryck uppåt i kopplet. Att vara helt tyst kanske blir för svårt, dra då gränsen vid skall och tillåt hunden att gnälla. När hunden skäller stressar den upp sig själv och det blir snabbt en ond cirkel som det gäller att bryta.

 
Kontakt (hemma eller i nya miljöer och bland andra hundar)
När man tränar kontakt så ska man tänka på att det är just ögonkontakten man är ute efter, inte att hunden ska uppföra sig eller gå fot eller dylikt. Gå runt lite med valpen med eller utan koppel. Visa inte att du har godis i fickorna och locka inte. När den tittar upp på dig minsta lilla, säg ett lugnt ”bra” och belöna med godis. Ta genast bort handen och godiset. Fortsätt sedan att omväxlande gå och stå stilla. Så fort du får ett ögonkast belöna och säg bra. Aussien är en kvick ras så det gäller att hänga med! Skulle valpen skälla, hoppa, gnälla eller annat så belöna ändå! Det är ju kontakt vi vill ha. När så valpen har tittat på dig ca 5 gånger så ta en rejäl paus! Gå därifrån en sväng och låt valpen leka och lukta och bry dig inte om kontakter. Gå sedan tillbaka till stället ni tränade på från början. Träna återigen på att belöna ögonkontakt tills du har fått det 5 gånger och ta sedan en paus igen. Osv! Viktigt att valpen verkligen vilar mellan träningspassen!
Steg två. Nu kan du säga ett ord när du får kontakt, tex. titta eller valpens namn. Befäst ordet ordentligt. Belöna som innan. Målet är att få en omedelbar kontakt och uppmärksamhet av valpen vad som än händer runtomkring er när du säger ordet! Utan att behöva använda hårda ord, bestraffning eller mutor. Valpen ska själv vilja ha kontakt med dig för att det är givande!
Det är en bra grund för kommande hundträning.



Naturligtvis måste man också ha regler i hemmet som hunden ska veta om. Får en aussie alltför "fri uppfostran" så blir dom lätt till problem. Är man beredd på att lägga ner tid på träning så får man istället en otrolig respons och superfin hund! Lydiga hundar är lyckliga hundar och framförallt vill aussien vara din kamrat i vått och torrt!

I vårt hem så har vi följande fasta regler:
Inomhus:
- Inte skälla. (särskilt svårt under kamp och lek!)
- Vänta på Varsågod innan de får äta.
- Inte vara i sängen, soffan eller på stolar o bord.
- Stanna utanför ett rum. När det kommer besökare som inte gillar att bli överösta med aussiepussar tex barn och gamla människor, så säger vi åt våra hundar att "gå ut" ur det rum vi ska vara i. De får naturligtvis hälsa först. Sedan får de ligga utanför dörröppningen och se vad vi gör och de har full frihet att göra vad de vill utanför rummet, men de får inte komma in förrens de får tillåtelse.

På promenaden:
- De vet när de får nosa/inte får nosa och dra på promenaden. När de har gjort vad de ska så kan man korta kopplet och säga "gå fint", vilket för oss innebär att gå lugnt utan att dra eller lukta. På kommandot "varsågod" får de lukta igen.
- Stå stilla. Om de är lösa så ska de genast komma till mig och stå stilla när det passerar en bil.
Ibland kommer de självmant när de hör en bil och ibland får jag locka. På "varsågod" får de gå igen när bilen passerat.
- Inte gå fram till eller skälla på mötande människor. Jag som flockledare bestämmer vilka vi ska hälsa på.

Utomhus på gården får de naturligtvis skälla springa och nosa allt vad de vill!!

Mitt eget motto i träning och uppfostran: Var envisare än hunden!  =)